فریدون وردی نژاد: روزنامه ایران در گفتمان سازی اعتدال اثرگذار بوده است
فریدون وردی نژاد روز چهارشنبه در میزگرد موضوع تبیین و ارزیابی خط مشی های روزنامه ایران اظهار داشت: در هر واحد اجتماعی و جامعه سه ضلع مردم، حاکمیت و حلقه وصل بین حکومت کنندگان و حکومت شوندگان حضور دارند که اغلب از طبقه روشنفکران و پیشروان جامعه هستند.
وی افزود: مهم این نیست که صاحب و سرمایه گذار رسانه چه کسی است بلکه مهم این است که رسانه چگونه اداره می شود و اهداف پشت آن رسانه چیست.
این استاد علوم ارتباطات و رسانه گفت: به طور مثال اگر رسانه ای در اختیار یکی از اضلاع باشد و ضلع های دیگر به آن دسترسی نداشته باشند، این رسانه کارکرد اجتماعی نخواهد داشت.
وی افزود: مهم این است که همه واحدها دسترسی به رسانه داشته و اثر گذار بوده و دوم اینکه رسانه هم منافع همگان را به رسمیت بشناسد.
وردی نژاد ادامه داد: روزنامه تاثیرگذار رسانه ای است که در ضلع حاکمیت بتواند گوش شنوا و چشم بینای نظام باشد.
در ادامه این نشست، داود نعمتی انارکی استاد علوم ارتباطات نیز اظهار داشت: از حدود 300 سال پیش روزنامه در جوامع مختلف دارای پایگاه های اجتماعی بوده است.
وی گفت: رسانه ها بویژ روزنامه ها در دوران معاصر به عنوان رکن چهارم دموکراسی شناخته شده اند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه روزنامه ایران در سطح جامعه به عنوان روزنامه دولت شناخته شده است، یادآور شد: این امر دلایل مختلفی دارد که از جمله آن می توان به وابستگی به خبرگزاری جمهوری اسلامی که مدیرعاملش را دولت منصوب می کند و نیز حجم وسیع خبرهای دولت نسبت به سایر اخبار در این روزنامه اشاره کرد.
وی ادامه داد: رسانه چه وابسته به دولت و چه غیردولتی باشد باید جامعه را رصد کند و دولت را از مسائل سطح جامعه با خبر سازد.
نعمتی انارکی خاطر نشان کرد: همچنین تحلیل هایی که در روزنامه ایران نسبت به عملکرد دولت وجود دارد عمدتا تاییدی بوده و پارادایم انتقادی کمتر مورد توجه قرار گرفته و این امر نیز شائبه دولتی بودن روزنامه را بیشتر می کند.
وی یادآور شد: رویکرد دیگری هم وجود دارد و آن این است که برخی معتقدند روزنامه ایران روابط عمومی دولت است و باید این رسانه سعی کند با تحلیل مناسب و رصد مطلوب محیط و انعکاس آن ثابت کند که به صورت حرفه ای مشغول به انجام وظایف خود است.
نععمتی انارکی خاطرنشان کرد: این رویکرد واقع بینانه اکنون در بخشی از روزنامه ایران وجود دارد، اما بنظر می آیید افزایش آن به نگاه ذکر شده غلبه کند.
در ادامه این نشست عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز اظهار داشت: باید به عنصر زمان توجه کرد زیرا روزی که روزنامه ایران متولد شد آن زمان دولت فقط یک حوزه اختصاصی به عنوان خبرگزاری ایرنا داشت، اما دیگر جنگ تمام شده بود و دولت دوران سازندگی با پرچمداری زنده یاد آیت الله هاشمی رفسنجانی ایجاد شده بود.
محمد جواد حق شناس گفت: در چنین شرایطی جامعه باید پوست جدیدی می انداخت زیرا در سیاست خارجی به دنبال گفت وگو با دنیا بودیم و در منطقه نیز سعی در حل مشکلات در کشورهای همسایه داشتیم.
وی افزود: دولتمردان در چنینی شرایطی احساس کردند نیاز به رسانه ای دارند که علاوه بر صحبت با مردم، پیام های رسمی خود را از طریق این روزنامه انتقال دهند و در این تغییر پارادایم از نخبگان استفاده کنند.
حق شناس ادامه داد: هدفگذاری صحیح بود و در شکل گیری این امر هم نیز خیلی حرفه ای عمل شد و کار بی عیب و نقصی شکل گرفت.
وی ادامه داد: روند روزنامه ایران در دولت اصلاحات نیز همچون سابق بود و رویکرد دولت سازندگی را ادامه می داد با یک تفاوت که وارد تغییر پارادایم دوم شده بودیم زیرا در دولت اصلاحات فضا متفاوت شد و محور دولت، اصلاحات توسعه سیاسی بود که یکی از ستون هایش آزادی بیان بود که مهمترین شاخصه آن نیز مطبوعات و احزاب بودند.
حق شناس ادامه داد: با پایان یافتن دولت اصلاحات در روزنامه ایران شاهد موج جدیدی بودیم که به شدت به عنصر رسانه توجه داشت و جنس آن را کاملا می شناختند.
وی همچنین افزود: در این زمان و مقطع، حلقه های اصلی دولتمردان به روزنامه آمدند و فقط به این امر نیز بسنده نکردند و شروع به تاسیس رسانه های دیگر برای ترویج فکری افکار خود کردند و از همینجا روزنامه ایران شروع به فروپاشی کرد.
عضو شورای شهر تهران گفت: نیروهای جدید نگاه ایدئولوژیک داشتند و حرفه ای نبودند. بخش عمده سرمایه های روزنامه ایران در آن هشت سال به تاراج رفت و به غیر از نام و لوگوی زیبایش چیزی نماند.
حق شناس اظهار داشت: با روی کار آمدن دولت یازدهم وارد دوره جدید دیگری شدیم، اما یک گیجی در ساختار رسانه ای دور اول دولت روحانی را شاهد بودیم به گونه ای که برداشت حرفه ای از جایگاه رسانه وجود نداشت و روزنامه را در قالب بنگاهی می دید که وظیفه اش انعکاس نیمه پر لیوانی بود که در اختیار دولت است.
وی یادآور شد: خوشبختانه این روند رو به بهبودی است هرچند که اکنون روزنامه های مکتوب در کشور به سبب ظهور و بروز رسانه های مجازی حال خوبی ندارند.
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |