شغلی شیرین با طعم گس!
هنر نزد آنانی است که با قلمشان حرف میزنند، خطاب این عبارت به خبرنگاران، روزنامهنگاران و اهالی رسانه است که روایتگر جامعه هستند، قشری که هماره مطالبهگر آزادیبیان و قلم بوده و دغدغهای جز عدالت، شفافیت و راستگویی مسئولان ندارند.
به گزارش ایسنا، شهید محمود صارمی، زمانی که در سال ۱۳۴۷ در روستای چهاربره شهرستان بروجرد از توابع لرستان متولد شد، نمیدانست که قرار است، روز شهادت او، روز تقدیر و تجلیل از فعالانی بیادعا در عرصه خبر و اطلاعرسانی شود، او از سال ۱۳۷۰ همکاری خود را با خبرگزاری جمهوری اسلامی آغاز کرد و در تاریخ ۱۳۷۵ به عنوان مسئول دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی در مزار شریف افغانستان انتخاب شد و تنها دو سال بعد در تاریخ ۱۷ مرداد ۷۷ در شهر مزار شریف به دست گروه طالبان به شهادت رسید تا این روز تاریخی، برجسته و ماندگار شود.
عرصه خبر و اطلاعرسانی شهدای زیادی در راستای رسالت خطیر خود تقدیم انقلاب اسلامی کرده است، افراد بسیاری هم هستند که در عین گمنامی و بدون توقع خاص در این عرصه پرخطر فعالیت میکنند، به همین بهانه پای درد دل افرادی نشستیم که سالیان سال بدون هیچ توقعی در راستای اطلاعرسانی و آگاهی بخشی به مردم خدمت کرده و از کمترین امنیت شغلی بیبهره هستند.
دلسوزانه و تخصصی کار کردن اصحاب قلم و رسانه
هوشنگ بیرانوند مدیر مسئول روزنامه صدای ملت و از پیشکسوتان عرصه خبر استان با بیان اینکه مسائل و مشکلات خبرنگاران یکی دوتا نیست و خبرنگاران سپر حوادث طبیعی و غیرطبیعی جامعه هستند، افزود: متاسفانه خبرنگاران آیندهای ندارند و چون عاشق این کار هستند و مایلند به مردم مملکت خود خدمت کنند به این کار روی آوردند.
وی با بیان اینکه با تعطیلی یک نشریه یا روزنامه خبرنگار امنیت شغلی ندارد و ممکن است کارش را از دست بدهد و نیاز است فکری اساسی در مورد اهالی رسانه و خبرنگاران صورت گیرد، تاکید کرد: نباید تنها اکتفا شود به 17 مرداد به عنوان روز خبرنگار، چنانچه خبرنگاری یک روز فعالیت نکند نه تنها دنیا بلکه ایران فلج میشود؛ مگر میشود اکسیژن نداشته باشید چرا که خبر بسان اکسیژن است و مردم واقعا نیاز به آن دارند.
مدیر مسئول روزنامه صدای ملت تصریح کرد: خبرنگار باید تخصص لازم را داشته باشند و بتوانند مسائل، تنگناها و مشکلات این جامعه را تجزیه و تحلیل و منعکس کنند و دلسوز مملکت و جامعه باشد.
بیرانوند بر دلسوزانه و تخصصی کار کردن اصحاب قلم و رسانه تاکید و اضافه کرد: همچنین مسئولان زیربط مثل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دولت فکر باید اساسی در مورد این قشر زحمتکش کنند، خبرنگاران را بیمه و آنها را تشویق بکار کنند؛ با توجه به اینکه مملکت در حال رشد و پیشرفت است این مهم از اهمیت دو چندانی برخوردار است.
تجدید نظری در خصوص مجوز نشریات داده شود
وی با بیان اینکه متاسفانه آمار واقعی از تعداد خبرنگاران کشور در دست نیست و چنانچه آماری هم وجود داشته باشد ناقص و ابتر است، اظهار کرد: خبرنگاران واقعی کسانی هستند که تمام جوانی، زندگی، وقت و روزهای تعطیل و غیر تعطیل را در قبال فعالیت خبری قرار دادند.
مدیر مسئول روزنامه صدای ملت درباره مشکلات مدیران مسئول روزنامهها بیان کرد: بدترین وضعیت را روزنامهها از ابتدا تاکنون داشتند به گونهای که قبلا کاغذ کیلویی 1600 تومان بوده و امروز قیمت آن به کیلویی 5000 تومان رسیده است، آگهی روزنامهها زیاد شدند و نیاز است تجدیدنظری در خصوص مجوز نشریات داده شود.
وی عنوان کرد: مشکلات خبرنگاران زیاد است و باید توجه ویژه به این قشر زحمتکش، ایثارگر و از جان گذشته شود.
خبرنگار بازوی توانایی برای مسئولان
بیرانوند با اشاره به عدم اعتماد مسئولین به اهالی رسانه و خبرنگار گفت: چنانچه مسئولی به معنای واقعی کارش را درست انجام دهد و تخلف و تخطی نداشته باشد هیچ وقت نباید بگوید “من اعتماد نمیکنم به خبرنگار” چراکه خبرنگار میتواند بازوی توانایی برای او باشد.
وی با بیان اینکه خبرنگاری که تخصصی کار کند و علم کافی نسبت به این حرفه داشته باشند قطعا میتواند موفقتر در جامعه ظاهر شود چرا که چشمبینا، گوش شنوا و زبان گویای مسئول میتواند باشد و مسئولینی که به خبرنگار اعتماد نمیکنند بخاطر این است که دانش رسانهای ندارند در حالیکه مسئولی که دانش رسانهای کافی را دارد از خبرنگاران به عنوان مشاور رسانهای دستگاه خود استفاده خواهد کرد و توسط او مسائل و مشکلات و تنگناها شناسایی و برطرف خواهد کرد، افزود: روابط عمومی دستگاهها و استانداری باید تلاش کنند ارتباط صمیمانه با خبرنگاران داشته باشند.
رسالت خطیر خبرنگاران قربانی تکالیف بر زمین مانده مسئولان است
نورمحمد سپهوند سرپرست روزنامه کیهان در لرستان، با بیان انتقاد از اینکه رسالت خطیر خبرنگاران قربانی تکالیف برزمین مانده مسئولان است، گفت: حدود دو دهه است درچنین روزهایی ورد زبانها میشود و بیآنکه از این رهگذر، سنگ بنایی درامر ارتقاء درک وشناخت هرچه بیشتر مسئولان امور نسبت به اهمیت اصحاب رسانه متناسب باجایگاه واقعیاش به عنوان رکن چهارم دمکراسی و لشکر پیشتاز میدان جنگ نرم با دشمنان نهاده شود، به بایگانی راکد اذهان و اعمال مسئولان سپرده میشود و به اصطلاح آب از آسیاب میافتد.
وی ادامه داد: در این رهگذر «غول مشکلات» پیشپای اصحاب رسانه نه تنها کوچکتر نشده بلکه کماکان رشد و ادامه حیاتش فزونی یافته که بخش زیادی از توان و فرصت اصحاب رسانه را در جریان عبور از هفتخان موانع و کمبودها، تلف میکند.
وزارت ارشاد در صدور پروانه نشریات، فلهای عمل میکند
سرپرست روزنامه کیهان در لرستان با تاکید براینکه روزنامهنگاری، حرفهای تخصصی است و متاسفانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در صدور پروانه نشریات، فلهای عمل میکند و در نتیجه بسیاری از اصحاب رسانه نه تنها مهارت و دانش لازم برای انجام « تخصصی » رسالت خطیر خبرنگاری را ندارند، بلکه از برگزاری دورههای آموزش خبرنگاری، بازآموزی و به روز رسانی دانش حرفهای محروم هستند، بیان کرد: این امر باعث میشود «بود و نبود» بسیاری از اصحاب رسانه در نزد متولیان امور بالسویه باشد و عناصری پرسشگر، اثر بخش و مسلط به تکنیکهای خبرنگاری برای اصلاح امور و روند توسعه قلمداد نشوند، مضاف براین، آنچه درخور تامل است لاقیدی و بیبرنامگی فرهنگ و ارشاد اسلامی در این حیطه است که وظایف تعریف شدهای در قبال حمایت از خبرنگاران، ارزیابی کمی و کیفی کار آنان و برپایی دورههای آموزشی برای ارتقاء عملکردها در این حوزه و صیانت از شأن رسانهای ندارند و اوضاع به گونهای رها شده که از یک سو وجه تمایز بین نیروهای خبره و حرفهای و از دیگرسو کارنابلد و ناشی قایل نیست.
وی تصریح کرد: این درحالیست که امروزه کشورها با توجه به محاسبه سود و زیان رویاروییها در روند تامین منافع ملی و فراملی، حتیالامکان از توسل به برخوردهای نظامی و امنیتی اجتناب ورزیده و « نبرد نرم» فرهنگی و رسانهای را جایگزین استفاده از « جنگ سخت » متکی برتجهیزات نظامی کرده و از این روی توجه به قدرت نرم و حمایت از اصحاب رسانه برای پیشبرد اهداف ملی چه در داخل و چه در خارج از مرزها برای تنویر افکار عمومی نقش اول را در تصمیمسازی مسئولان ایفا کرده و با ارتقاء آگاهی افراد جامعه به شیوههای نرم ازطریق سرمایهگذاری در این بخش، نیاز به برخوردهای خشن و پرهزینه که درعین حال کم بازده نیز است، از بین میبرند.
سپهوند اظهار کرد: سرمایهگذاری کلان درحوزه رسانهها و ایجاد امید و انگیزه در دل خبرنگاران از اهمیت فراوان برخوردار است و با انتقال و معرفی کارنامهکارگذاران به مردم، بیشترین دستاوردها در امر تامین منافع ملی را به همراه دارد. اما متأسفانه در جامعه ما و بویژه در لرستان نوع نگاه به رسانهها، فرهنگ و دانش رسانهای مسئولان جامعه در خصوص استفاده از ظرفیت اصحاب رسانه در روند توسعه بسیار کهنه و باری به هرجهت است و با آنچه که همتایانشان در دیگر استانها و کشورهای متخاصم و رقیب از ظرفیت رسانهها درک کرده و بکاربستهاند، فاصله نجومی دارد.
لشکر جنگ نرم در میدان نبرد حامی و پشتیبان ندارد
سرپرست روزنامه کیهان در لرستان با اشاره به اینکه واقعیت امر این است که در جامعه ما و بالاخص لرستان لشکر جنگ نرم درمیدان نبرد حامی و پشتیبان ندارد و متناسب با این ماموریت خطیر، سهمی از امکانات و اعتبارات ملی برایش لحاظ نشده است و به دلیل اینکه درک و شناخت نقش رسانهها به عنوان رکن چهارم دمکراسی در بین دولتمردان به خوبی شناخته شده نیست و نهادینه نشده است، نمیتوان اتخاذ تصمیمی از جانب آنان را یافت که در تخصیص اعتبارات پپوست فرهنگی در نظر گرفته باشند و به آن جامه عمل بپوشانند، عنوان کرد: این درحالیست که هزینههای زاید بسیاری از دستگاهها کم نیست و تبعات منفی ناشی از این وضع، هزینه سنگین روی دست دولت و نظام میگذارد.
سپهوند خاطرنشان کرد: در عین حال نکته در خور تامل و تاسفانگیز اینکه در حالی که مسئولان عالی رتبه قضایی چه در مرکز تصمیمگیری کشور و چه در استانها همواره تأکید بر آزادی بیان دارند و عنوان کردهاند بسیاری از سرنخها و دستیابی به جرایم مهم را از طریق انتشار اخبار در رسانهها به دست آوردهاند، اما متاسفانه هنگامی که توسط مفسدان اقتصادی و امثالهم به خاطر انعکاس اخبار مربوطه به آنان، کار شکایت از رسانهها به شعب کشیده میشود و قضات تأکید بر این نکته دارند که مطلب منتشر شده در رسانه با وجود مستندات معتبر باید در دادگاه اثبات شده و قاضی رسیدگی کننده به پرونده نیز اذن انتشار داده باشد وحتی هرگاه در خصوص موضوعی در دادگاه رای قطعی صادر شود بسته به نظر قاضی است که رسانهای شود و یا خیر!! این طرز تلقی نسبت به رسانهها نشانگر آن است که به رسالت رسانه از منظر افراد عادی نگریسته میشود درحالی که به عنوان رکن چهارم دموکراسی بایستی به نمایندگی از مردم و مسئولان، مسائل را رصد و به عنوان داور بیطرف منعکس کند.
وی گفت: چنین نگرشی به رسانهها، علاوه بر اینکه ناقض آزدای مطبوعات به شمار میرود، موجب تنزل اثر بازدارندگی رسانهها در بروز تخلف و جرم و جنایت در جامعه میشود که در نتیجه بر شدت وحدت سرازیر شدن پروندهها به مراجع قضایی و در امان ماندن مجرمان یقه سفید میافزاید.
رسانهگریزی مدیران از مشکلات اصلی در حوزه کار اطلاع رسانی است
الهام بابایی خبرنگار جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) منطقه لرستان نیز رسانهگریزی مدیران و رها کردن رسالت خبری ادارات را از مشکلات اصلی در حوزه کار اطلاع رسانی برشمرد و با بیان اینکه گاهی موارد برای ارتباط با مدیر باید هفتهها منتظر ماند و زمانی هم ارتباط برقرار میشود از سخنان او معلوم است که آشنایی با روند اطلاعرسانی ندارد و دادن اطلاعات ناقص یا کمارزش را به دلیل وجهه تبلیغاتی به ارایه آمار دقیق و مورد نیاز روز ترجیح میدهد، افزود: نبود انسجام روحی میان برخی خبرنگاران هم در حال افزایش است و متاسفانه قشر تلاشگر رسانه بعضا نسبت به هم بداخلاقی یا بیمهریهایی میکنند.
وی ادامه داد: این بداخلاقی یا بیمهریها موجب تخریب وجهه همه خبرنگاران میان مدیران میشود در حالیکه جامعه خبری تا نتواند مشکلات درون خود را منطقی حل کند نمیتواند مسائل اجتماع را به خوبی تحلیل کند و راهکار بدهد.
نداشتن بیمه از مشکلات خبرنگاران است
مریم نریمانی دیگر خبرنگار جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) منطقه لرستان، نیز گفت: در حال حاضر بزرگترین مشکل پیش روی خبرنگاران استان مسئله بیمه است که با وجود سابقه طولانی بسیاری از این افراد تاکنون تحت پوشش بیمه خبرنگاری قرار ندارند.
وی بیان کرد: نداشتن ثبات شغلی و درآمد کافی از دیگر مشکلات این قشر استان است.
ژورنالیست کم، جنرالیست زیاد!
در این رابطه مهران مریدی خبرنگار ایسنا نیز با بیان اینکه خبرنگاری کاری بسیاری سخت با استرس بالا و گاهی اوقات خستهکننده است و با خودم میگویم دیگر بس است تا کی میتوانم با این توان ادامه دهم! افزود: خبرنگارهای تخصصی در استان ما خیلی اندک هستند و ژورنالیست کم اما جنرالیست زیاد داریم که این میتواند هم فرصت باشد و هم تهدید!
وی اضافه کرد: در حالیکه تمام رسانههای دنیا به سمت تخصصی شدن میروند اما در لرستان اینگونه نیست و بهعنوان مثال گاهی پس از جلسات سیاسی برای پوشش رقابتهای ورزشی عازم میشویم و بعد از آن خبر اقتصادی، فرهنگی، علمی و… میگیریم.
مریدی با بیان اینکه مشکلهای اصحاب رسانه که زیاد هستند اما اگر بخواهم به مهمترین آنها اشاره کنم؛ نداشتن بیمه مناسب، امنیت شغلی و درآمد پایین که خیلی زیر خط فقر است، یادآور شد: رسانه رکن چهارم دموکراسی است اما در استان ما خیلی به این رکن توجهی نمیشود و برخی مسئولان درک درستی از نقش و جایگاه مطبوعات ندارند.
این فعال رسانهای بیان کرد: به نظرم هر رسانه باید تکلیفش با خودش مشخص باشد و اینکه برای “چه” وارد این وادی شده است، اما قبل از آن باید بداند فارغ از هر نوع نگاه سیاسی، درآمدی، دوستی و… وظیفهی رسانه در قبال جامعه چیست!
مدیران به استفاده از رسانههای شناسنامهدار ترغیب شوند
فاطمه حسینی سرپرست خبرگزاری مهر در لرستان با بیان اینکه مدیران به نقش رسانهها واقفند و این ظرفیت را بطور کامل میشناسند و به قول برخی از همکاران ممکن است برخی از مدیران رسانهگریز باشند که البته تعداد آنان محدود است، افزود: اما موضوعی که در این راستا مهم بوده فضای مجازی است که در برخی مواقع در استان و کشور افسار گسیخته است و وجود کانالهای متعدد خبری سبب شده که برخی از مدیران به سمت این کانالها سوق داده شوند؛ البته رفع این مهم به خود اهالی رسانه و ایجاد سواد رسانهای در بین مدیران بستگی دارد و خبرنگاران باید به طور مستمر و به گونهای در این حوزه کار کنند که مدیران را به استفاده از رسانههای شناسنامه دار ترغیب کنند.
وی در ادامه با اشاره به عدم امنیت شغلی خبرنگاران و روزنامهنگاران گفت: عدم استفاده از مزایای بیمهای و خدمات رفاهی مانند مسکن و … از جمله مشکلات اهالی رسانه است و تنها موضوعی که موجب ادامه کار خبرنگاران در این عرصه شده تنها علاقه شخصی آنان است.
سرپرست خبرگزاری مهر در لرستان به بحث تعامل و همکاری بین خبرنگاران اشاره کرد و افزود: بطور حتم معضلات و مشکلات استان با تعامل و همدلی بین خبرنگاران حل و فصل خواهد شد و چنانچه این مهم تحقق یابد شاهد پیشرفت و توسعه حوزه اطلاع رسانی استان و همچنین سایر حوزههای عمرانی، اقتصادی، فرهنگی و … خواهیم بود.
بررسی اجمالی حاضر نشان از وضعیت متزلزل حقوقی جامعه خبرنگاران کشور در استمرار فعالیت حرفهای و لزوم تامین امنیت و آرامش شغلی و حیات اجتماعی آنها دارد که باید متولیان امر در راستای بهتر کردن وضعیت آنان اهتمام جدی داشته باشند.
کسانی میتوانند صاحب رسانه و روزنامه شوند که اصطلاحا از رجل سیاسی باشند
در این باره دکتر علی گرانمایهپور عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز با بیان اینکه پس از انقلاب 57 روزنامهنگار و خبرنگار سه برهه را پشت سر گذاشتند، اظهار کرد: این برههها شامل روزنامهنگاری دوران انقلاب، روزنامهنگاری جنگ تحمیلی و روزنامهنگاری عصر سازندگی .
وی ادامه داد: با شروع جنگ تمامی رسانهها خلاصه میشد در مطبوعات چاپی و دو شبکه تلویزیونی و تعدادی شبکه رادیویی که کار اطلاعرسانی و آگاهسازی را بر عهده داشتند. همچنین در آن ایام جامعه رسانهای خود را موظف به اداره امور اخبار جنگ میدانستند و در راه این هدف برای تهیه گزارش و عکس از صحنههای مختلف به جبههها تعدادی زیادی نیز شهید و مجروح شدند.
استادیار گروه ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران اضافه کرد: روزنامهنگاری بعد از جنگ چند برهه متفاوت را پشت سر گذاشت، بعد از پایان جنگ در آذر سال 72 اولین روزنامه رنگی مدرن ایرانی به نام همشهری چاپ شد، ظهور همشهری همراه با خبرنویسی به سبک متفاوتی بود.
گرانمایهپور با بیان اینکه همه مشکلات اهالی رسانه از دهه 70 شروع شد، تصریح کرد: از دهه 70 تا 80 برای اولین بار انجمن صنفی روزنامهنگاران شکل گرفت که قرار بود از حق روزنامهنگار و خبرنگار دفاع کند اما تبدیل به نهادی صنفی، سیاسی شد که نه تنها نتوانست حق اهالی رسانه را بگیرد، بهانهای شد برای برخی از نهادها که کلا تشکیلات روزنامهنگاری را جمع کنند، این انجمن قرار بود حق و حقوق صنفی، قانونی و تشکیلاتی خبرنگاران را برعهده و از آنان حمایت کند اما چون به بهانه روزنامهنگاری، به دنبال مطالبات سیاسی بود تا صنفی، بهانهای برای دستگیری و تعطیلی و تحت فشار قرار گرفتن این خبرنگاران مطبوعات و اعضای این انجمن به دست برخی نهادها داد.
این دکتری علوم ارتباطات اظهار کرد: روزنامهنگاری بعد از انقلاب 57 به چند دلیل به صحنه زد و خورد حاکمیت با روزنامهنگاران تبدیل شد.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب به دلایل مختلف امکان ظهور حزب یا احزاب بصورت قانونی، سیستماتیک و سازماندهی شده و تشکیلاتی فراهم نشد اما به دلیل قدرت رسانههای چاپی و اهمیت یافتن قالبهای روزنامهنگاری، برای موفقیت در تبلیغات سیاسی شبه جناحهای سیاسی به جای استفاده از ظرفیتهای حزب برای رسیدن به قدرت از ظرفیت مطبوعات برای منازعات سیاسی استفاده کردند به نحوی که یک جریان سیاسی چنانچه میخواست از قدرت کشور سهمی ببرد با استفاده روزنامه وابسته به اقدام به تخریب، ترور شخصیت، افشاگری و جنگ روانی و خیلی شیوههای دیگر میکرد تا بتواند جریان قدرت را بدست گرفته و در عین حال افکار عمومی را نیز فریب دهد.
گرانمایهپور با اشاره به اینکه اولین اتفاقی که بعد از انقلاب برای روزنامهنگاری ایرانی افتاد این بود که روزنامهنگاری و روزنامههای ایرانی تبدیل به شبه حزب یا نمایندگان غیر رسمی احزاب شدند و این خطرناکترین چیزی بود که میتوانست رخ دهد، خاطر نشان کرد: در سراسر دنیا تمامی احزاب واقعی پس از راهاندازی؛ برای تبلیغات سیاسی و جهتدهی به افکار عمومی برای خودشان رادیو، تلویزیون و روزنامه راهاندازی میکنند در حالیکه در ایران بجای اینکه حزب راهاندازی شود و از طریق لابیگری از قدرت بهره شوند، اول روزنامهای راهاندازی میکنند و پس از راهاندازی جنگ و زد و خورد در نهایت روزنامهنگاران را به کیسههای شن برای جنگیدن تبدیل کرده و پس از موفقیت تنها چیزی که از آثار این زد و خورد باقی ماند روزنامهنگارانی هستند که یا بازداشت شدند یا بیکار.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز عنوان کرد: همیشه به این شرایط تاسف میخورم و آن اینست که کسانی میتوانند صاحب رسانه و روزنامه شوند که اصطلاحا از رجل سیاسی باشند در حالیکه هیچ غرابتی بین روزنامهنگاری با سیاست وجود ندارد؛ اما برعکس حتی یک استاد مجرب ارتباطات نمیتواند صاحب یک روزنامه باشد، اما یک نماینده سابق مجلس یا شخصیت سیاسی و حتی یک شخصیت اقتصادی میتواند صاحب روزنامه باشد و اینجاست که جای حرفهایها خالی میشود.
ورود غیرحرفهایها به رسانهها
وی افزود: متاسفانه اتفاق دیگری که برای رسانه افتاد و آن ورود غیر حرفهایها به این عرصه بود که باعث شد روزنامهنگاران حرفهای از صحنه خارج شوند و کسانی به عنوان خبرنگار وارد جریان مطبوعاتی شوند که حتی درس روزنامه نگاری را نخواندهاند.
گرانمایهپور تاکید کرد: هنگامیکه روزنامهنگاران و خبرنگاران به دنبال حق صنفی خود مانند( حق بیمه، سختی کار و …) هستند هیچ نهادی از آنها حمایت نمیکند و شاهدیم که برخی نهادها بارها گفتهاند که روزنامهنگاری شغل سختی نیست و در عین حال باز شاهد بودیم در این اینگونه از برههها هیچ نماینده مجلسی پا پیش نگذاشته که از حق خبرنگاران دفاع کند وهیچ وزیری و وکیلی هم از حقوق صنفی روز نامهنگاران دفاع نکرده و اهالی رسانه با این همه مطالبات نیمهکاره همچنان معطل ماندهاند و این شرایط برای روزنامهنگاران درس شده است.
این دکتری علوم ارتباطات اجتماعی بیان کرد: در کشور ما روزنامهنگاران برای اعتلای سیاست و رشد سیاسیون تیترهای درشت میزند اما هنگامیکه یک روزنامهنگار دستگیر میشود یا بخاطر بدهی به زندان میافتد و از لحاظ معیشت در شرایط سخت و تنگنای اقتصادی قرار میگیرد، هیچ کس نیست که به فریادش برسد.
تجربه تلخی در مورد روزنامهنگاران و خبرنگاران
وی ادامه داد: امسال تجربه تلخی را در مورد روزنامهنگاران و خبرنگاران را داشتیم که واقعا جای تاسف دارد و آن حذف آرم طرح ترافیک روزنامهنگاران در شهر تهران بود که به غیر از دکتر سلطانی فر معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد که خودش روزنامهنگار قدیمی است، هیچ کس از حق آنان دفاع نکرد و صدای روزنامهنگاران به جایی نرسید.
گرانمایه پور عنوان کرد: هیچ تشکیلات واقعی صنفی نداریم و متاسفانه نبود انجمن صنفی واقعی نه انجمن صنفی جناحی و جنجالی، باعث شده که روزنامهنگاران و خبرنگاران و اهالی رسانه نتواند به حق خود برسد، هنگامی که بیمه خبرنگار ماهها و سالها واریز نشده و حق تحریه خود را نگرفتهاند به کجا باید برای احقاق حق خود مراجعه کنند، در حالیکه روزنامهنگار برای اعتلای سیاست و فضای اجتماعی و اطلاع رسانی جان نثاری میکند.
وی گفت: بعد از انقلاب اتفاقی دیگری که افتاده این است که روزنامهنگار ما بجای اینکه تبدیل به نویسندگان، متفکران و افراد فرهیخته شوند، تبدیل به کارمندان سازمانی خبری شدند.
گلایه از فضای صنفی و حرفهای روزنامهنگاری کشور
این مدرس دانشگاه با گلایه از فضای صنفی و حرفهای روزنامهنگاری کشور افزود: فضای روزنامهنگاری کشور هنوز نتوانسته به این اوج درک و بلوغ حرفهای برسد؛ و آن اینست که من شاید در روزنامه جناح خود کار میکنم اما موقعی که مشکلات صنفی وجود دارد باید با بقیه همکارانم وحدت فکری و صنفی داشته باشم اما متاسفانه جناحی شدن روزنامهها و رسانهها سبب شده که بجای اینکه اهالی رسانه برای رسیدن به منافع مشترک اتحاد داشته باشند با هم دچار تفرقه شدند، چون نگاهشان صنفی نیست بلکه تابع نگرش جریان سیاسی خودشان هستند.
گرانمایهپور تصریح کرد: این درحالیست که نظام روزنامهنگاری اکثر کشورهای مترقی؛ روزنامهنگاران از لحاظ نگرش ضمن داشتن ثکثر، وحدت رویه هم دارند و همه برای گرفتن حق و حقوق خود فارغ از تفاوت جناحی تلاش میکنند، متاسفانه مادامیکه نگاه روزنامهنگاران ما به مسائل مشکلاتشان از منظر جناحشان باشد، نه انجمن صنفی درستی شکل میگیرد و نه خبرنگاران به حق و حقوق خود میرسند.
قانون نظام صنفی مطبوعات هم هنوز اندر خم یک کوچه است
وی بیان کرد: قانون نظام صنفی مطبوعات هم هنوز اندر خم یک کوچه است و تا سال 1400 که هیچ تا سال 1500 هم موفق نخواهیم شد که قانون نظام صنفی داشته باشیم.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز با اشاره به اینکه روزنامهنگاری ما آلوده به سیاست و جریانات سیاسی است و نمیگویم که در دنیا روزنامهها تابع سیاست نیستند، چراکه در امریکا شبکه فاکسنیوز وابسته به جریان محافظه کار است و سی ان ان وابسته به جریان دیگری و در همه شبکهها به نحوی رگههایی از جریانات سیاسی وجود دارد، گفت: در همه این کشورها زمانی که اتفاقی برای روزنامهنگاری میافتد، همه رسانهها از روزنامهنگار حمایت میکنند و اما سوال اینجاست که کدام یک از همکاران رسانهای ما تا کنون دچار مشکل شدند به حمایت و دفاع از او برخاستیم ؟ آیا تابحال چنین چیزی رخ داده است؟!
وی تاکید کرد: روزنامه نگاران ما خودشان نگران وضعشان نیستند و اگر هم نگران باشند، جریان و نهاد یا گروهی وجود ندارد که بتواند مطالبات آنان را فارغ از نگاه سیاسی منعکس کند.
با این اوصاف، وجود خبرنگارانی متعهد، سختکوش و تیزبین در یک جامعه اقتضای دموکراسی و نهادینه شدن جمهوریت و مردمسالاری دینی است و باید به این افرادی که با کمترین مطالبات در راستای اطلاعرسانی به مردم به عنوان صاحبان اصلی انقلاب اسلامی تلاش میکنند، بیش از پیش بها داده شود، چرا که یکی از مولفههای مردم سالاری دینی، وجود خبرنگارانی بالنده و حقنگار در جامعه است.
مطبوعات یکی از حلقههای اقتصادی در کشور
در این باره محمد سلطانیفر معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: شخصی که کارت معتبر خبرنگاری دارد یا در رسانههای معتبر کشور فعالیت میکند، از نظر ما جزو خانواده رسانه محسوب میشود و میتواند از مزایای این حرفه بهرهمند باشد.
وی درباره وضعیت مطبوعات و همچنین واردات کاغذ توضیحاتی را ارائه داد و گفت: مطبوعات هم یکی از حلقههای اقتصادی در کشور است که شکل میگیرد. وقتی تولیدی نیست، وقتی اقتصادی نیست و وقتی درآمد آنچنانی نیست قطعا تبلیغات هم شکل نمیگیرد. میدانید که بیش از ۵۰ درصد از درآمد مطبوعات به حوزه تبلیغات مستقیم برمیگردد. این فضا، فضای خوبی نیست، نه آژانسهای مسافرتی کار میکنند، نه کارخانجات کار میکنند و لطمه بزرگی به آن رقم بزرگ میخورد.
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس با اشاره به تبلیغات دولتی و حمایت دولت از رسانهها در این زمینه نیز یادآور شد: تبلیغات دولتی آنقدر نیست که بتواند کفاف این حجم از رسانههای مجوزدار را بدهد. از آن طرف هم مردم در خرید اقلامشان مورد نیازشان، روزنامه آخرین جنسی است که خریداری میکنند. اینها همه حلقههای به هم متصل شدهای است که وضع را حادتر و حادتر میکند.
وضعیت حوزه کاغذ روز به روز حادتر و حادتر میشود
او با بیان اینکه وضعیت حوزه کاغذ روز به روز حادتر و حادتر میشود، گفت: تولید کاغذ جهانی به شدت کاهش پیدا کرده و نصف شده است. این اتفاق در راستای حفظ محیط زیست و مواردی از این قبیل است و همین امر تهیه کاغذ را برای ما خیلی خیلی سخت کرده است. کاغذ در دو سال اخیر به شدت گران شد از طرفی نیاز ما به آن باعث شد فروشندگان قیمت آن را بالاتر ببرند.
سلطانیفر از مشکلاتی که دولت برای خرید کاغذ با آن مواجه است سخن گفت و یادآور شد: ما امروز با چند مشکل در حوزه کاغذ روبهرو هستیم؛ یکی تأمین کاغذ، دوم اینکه تا قبل از تحریم باید بتوانیم کاغذهای بیشتری را در کشور فراهم کنیم و سوم اینکه بتوانیم کاغذ را وارد کشور کنیم و شامل تحریمهای مستقیم و غیرمستقیم نشویم. ما مجبوریم یک مقدار بیشتر فکر کنیم، البته فکرهایی هم کردهایم و جلساتی را برگزار کردهایم تا بتوانیم کنترل بیشتری بر روی کاغذ داشته باشیم و این چند ماه که سه، چهار ماهه اول بسیار تندی را خواهیم داشت سپری کنیم. امیدوارم بعد از نوامبر یک مقدار فضا تغییر کند و اتفاقاتی بیفتد.
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه خبرنگاران در شرایط تحریم را مهم دانست و به مواردی اشاره کرد که رسانههای داخلی باید آن را جدی بگیرند.
خبرنگاران نباید افکار عمومی را ملتهب کنند
او گفت: خبرنگاران نباید افکار عمومی را ملتهب کنند. اطلاعرسانی دقیق داشته باشند و همچنین بتوانند اعتماد مردم را نسبت به رسانه خودشان بالا ببرند. قلم خبرنگاران مثل گذشته نباید تند باشد، میخواهم بگویم با سرعت تولید محتوای بهتر مسیری را شکل دهید که مردم به جای رسانههای دیگر به شما بیشتر اعتماد کنند و این کار را خیلی سختتر میکند. بایدها و نبایدها، سانسورها و محدودیتها را که همه میدانیم، همه و همه باعث میشود یک مقدار کار شما سختتر و سختتر شود.
سلطانیفر با تشریح اقدامات انجام شده درمورد بیمه اهالی رسانه به ویژه خبرنگاران و روزنامه نگاران، گفت: مقرر شده از ابتدای امسال حمایت از روزنامهنگاران و خبرنگاران را به همان شیوه یارانه مستقیم گذشته انجام دهیم و وظایفی را که در طول سالهای گذشته به عهده گرفته بودیم مبنی بر طرح اشتراک، طرح بیمه و همچنین بخشی از پولی که در سبد هزینهای ما از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای مطبوعات قرار میگرفت را به همان سبد کالایی یارانهای برگردانیم.
مدیران مسئول رسانهها همه خبرنگاران و پرسنل خود را بیمه کنند
وی تاکید کرد: مدیران مسئول رسانهها موظف هستند براساس قانون و مقرراتی که برای آنها انجام شده طبق ماده 31 آییننامه اجرایی قانون مطبوعات، همه خبرنگاران و پرسنل خود را بیمه کنند.
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ما به دنبال بیمه تکمیلی خبرنگاران هم هستیم. همچنین خبرنگارانی که روزنامه آنها تعطیل شده است، باید در ایام بیکاری حمایت و تامین شوند.
ارائه بیمه تکمیلی با تسهیلات ویژه و درصد پایین به خبرنگاران
معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان موضوع ارائه بیمه تکمیلی با شرایط ویژه و با تسهیلات خوب با هماهنگی صندوق اعتباری هنر را از دیگر گامهای برداشته شده در راستای حمایت از اهالی رسانه عنوان کرد و گفت: تلاش شده درمسیر هم از اهرم های حمایتی استفاده کنیم لذا با جدیت دنبال این هستیم که از طریق بیمه تکمیلی حمایتهای خوبی را با درصد بسیارپایین شامل روزنامهنگاران و خبرنگاران فعال در رسانه های کشور کنیم.
وی یادآور شد: بیمههای تکمیلی، عمر و حوادث ازجمله مواردی است که از طریق صندوق اعتباری هنر براساس تفاهم نامه هایی شکل گرفته و به زودی نحوه استفاده ازآنها به خبرنگاران و روزنامهنگاران اعلام خواهد شد.
پیشبینی مکانیسمهای حقوقی و قانونی ناظر بر ضمانت فعالیتهای حرفهای و صنفی خبرنگاران در چهارچوب استانداردهای بینالمللی و اسناد حقوقی مرتبط و موازین حقوق بشری، تجدید فعالیت و بهروز رسانی انجمن صنفی روزنامهنگاران و تعمیم موثر مراتب نسبت به خبرنگاران، بهرهمندی از ظرفیتهای انسانی منابع کارشناسی و تخصصی در خبرنگاری( خبرنگاران پزشک، حقوقدان، هنرمند و….)- لزوم همسویی نهادهای متولی مطبوعات و فرهنگ با اصول اساسی مربوط به فعالیتهای رسانهای و خبرنگاری تاسیس نهاد بیمه وکالت و خبرنگاری در حمایتهای مستمر از فعالیتهای صنفی خبرنگاران و فعالیت خبرنگاری و ضروری به نظر میرسد تا این سفیران آگاهی و دانائی مردم و جامعه، در ایفای رسالت حرفهای و رسانهای خویش، همواره نقش آفرین و هستی بخش در حوزه خبر و تبیین اخبار و گزارشات و تحولات مختلف در راستای توسعه فرهنگی و اجتماعی مردم باشند و دولت نیز با استفاده از ظرفیتهای قانونی و منابع کارشناسی و حرفهای خویش در مقام رفع نارسائیها و مشکلات جامعه رسانهای و خبرنگاری کشور با تدبیر و امید مطروحه خویش برآید.
گزارش از: آزیتا یوسفیان، خبرنگار ایسنا، منطقه لرستان
دریافت لینک کوتاه این نوشته:
کپی شد! |